TROSLOJNA VODOOTPORNA GRAĐEVINSKA OPLATA

idex-in.jpg

Oplatne ploče su izrađene od tri međusobno zalijepljena vodootporna sloja drveta smreke ili jele. Vanjski slojevi sastavljaju se po širini zalijepljene lamele, položene uzdužno, srednji sloj sastavlja se poprečno položenim dašćicama koje su uokvirene uzdužnim i čeonim zaključnim letvicama. S takvom konstrukcijom postižemo odgovarajuću savitljivost i tvrdoću ploče.

DRVO

Ploče su izrađene od odabranih komada smrekovine ili jelovine. Dobra površinska i robna zaštita ploči osigurava dugotrajnost i sigurno korištenje.

LJEPILO

Iskorišteno je kvalitetno vodootporno melaminsko-urea-formaldehidno ljepilo, a spojevi za lijepljenje testirani su u skladu s valjanim standardima.

KORIŠTENJE

Oplatne ploče se prije svega koriste u građevinarstvu za beton. Prije betoniranja ploče moramo uvijek premazati uljem i prije zalijevanja betonom temeljito namočiti / poprskati vodom! Ulijevanjem betona na mokre ploče smanjujemo mogućnost prijanjanja oplatne ploče sa betonom. Skidanje ploča s betona zahtjeva pažljivo ravnanje, posebno tada kada su ploče na rubovima pričvršćene čavlima.

ODRŽAVANJE

Nakon korištenja ploče strojno ili ručno očistimo i složimo na ravnu podlogu. Za zaštitu ploča preporučujemo korištenje parafinskih smjesa ili oplatnih ulja. Ploče, složene jedna na drugu, moramo čuvati u pokrivenom i neosvjetljenom prostoru. Kada ploče skladištimo na toplom, po mogućnosti ih postavimo na prostor bez utjecaja svjetlosti i pokrijemo, kako bi ih zaštitili od vremenskih utjecaja (sunce, kiša). Ako su ploče ispostavljene suncu može doći do napuknuća na ispostavljenim stranama i suhih napuknuća na vanjskom sloju. Takve ploče je prije korištenja potrebno poprskati vodom! Moguće je da će zaštita površine ploče izblijediti (gubi se boja), što bitno ne utječe na funkcionalnost ploče.

UPOZORENJE

U oštrim klimatskim uvjetima moramo posvetiti veću pozornost njezi oplatnih ploča, a prije svega moramo paziti da ploče nisu kroz duža vremenska razdoblja izložene vrućini, odnosno, izravnom utjecaju sunca. U suprotnom može doći do uzdužnih suhih napuknuća na vanjskom sloju što bitno utječe na trajnost i rok trajanja oplatnih ploča, a i na krajnji izgled betonske površine. Takve ploče prije korištenja potrebno je dobro poprskati vodom! Ukoliko to ne napravimo, ploče tijekom zalijevanja betonom možemo trajno oštetiti zbog ulaska fine betonske emulzije u napuknuća u ploči.

idex-sredica2.jpg

Specifikacija

  • Presjek A=132 cm2
  • Moment ustrajnosti J=77 cm4
  • Moment otpora W=38 cm3
  • Čvrstoća na savijanje O=6,8 kN/cm2
  • Čvrstoća na savijanje E1=1050 kN/cm2
  • Modul elastičnosti E2=80 kN/cm2

 

footerlogo.png

IDEX GROUP d.o.o. Busovača Kaćuni bb, 72260 Busovača

Tel: +387 (0) 30 591 115 Fax: +387 (0) 30 591 116 info@idexgroup.ba

Kolačići | Pravila privatnosti | Uvjeti korištenja

© 2023 Copyright: IDEX GROUP Design and development
Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.